Kitap Yorumu: 1984 - George Orwell | Bloggerlar Okuyor - Nisan 2016

Kitap Yorumu: 1984 - George Orwell | Bloggerlar Okuyor - Nisan 2016

Orijinal Adı: 1984
Çevirmen: Celâl Üstüner
Sayfa Sayısı: 350
Baskı Yılı: 2016 (Elimdeki baskısı)
Yayınevi: Can Yayınları

Arka Kapak

Parti'nin dünya görüşü, onu hiç anlayamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. (...) Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.

George Orwell'in kült kitabı Bin Dokuz Yüz Seksen Dört, yazarın geleceğe ilişkin bir kabus senaryosudur. Bireyselliğin yok edildiği, zihnin kontrol altına alındığı, insanların makineleşmiş kitlelere dönüştürüldüğü totaliter bir dünya düzeni, romanda inanılmaz bir hayal gücüyle, en ince ayrıntısına kadar kurgulanmıştır. Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört. Güncelliğini hiçbir zaman yitirmeyen bir başyapıttır; yalnızca yarına değil, bugüne de ilişkin bir uyarı çığlığıdır. 

Can Yayınları, bu "bütün zamanların kitabını" Celâl Üster'in özenli çevirisiyle okura sunmaktan kıvanç duyuyor.

Alıntılar

Korkunu asla gösterme! Öfkeni asla belli etme! Gözlerindeki en ufacık bir kıpırtı seni ele verebilir.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Her şey bir hayal dünyasında eriyip gidiyordu, sonunda yılın hangi gününde oldukları bile belirsizleşmişti.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Özgürlük, iki kere iki dört eder diyebilmektir. Buna izin verilirse, arkası gelir.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı, çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip gitmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Hiçbir yararı olmayacağını bile bile insan kalmanın çok önemi olduğunu düşünüyorsan, onları yendin demektir.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 
Geriye hiçbir şey kalmayacak senden; ne nüfus kütüğünde bir ad ne de belleklerde yaşayan bir anı.Geçmişten silindiğin gibi, gelecekten de silineceksin. Hiç var olmamış olacaksın!


Merhabalar, nasılsınız? Bugün içine ikinci yazımı giriyorum. Normalde aynı gün içerisinde yazı girmemeye çalışsam da bugün durum biraz farklı. Bugün Bloggerlar Okuyor etkinliği kapsamında okuduğum 1984'ün yorumunu gireceğim. 

Onun öncesinde etkinlikten kısaca bahsedeyim; Bu etkinlik kapsamında seçilen kitabı o ay içerisinde okuyup, ayın son günü yorumunu bloglarımızda paylaşıyor olacağız. Daha detaylı bilgi için tık tık. 

Nisan ayı için George Orwell'in 1984 adlı romanı seçilmişti. Etkinlik biraz geç başladığından yorum tarihi 10 Mayıs'a kadar ertelenmiş. Bugün denk gelmesem haberim olmayacaktı ve bu kitabın yorumu gelmeyecekti. Neyse ki son anda yetişmiş bulunuyorum. ^^ 

Kitabımıza gelecek olursak... Aslında tam olarak nereden başlayacağımı bilemiyorum. Bu kitap hakkındaki düşüncelerimi toparlamakta zorlanıyorum açıkçası. Kısaca konusuna değineyim...

Kitap Winston Smith karakterinin tarafından ilahi bakış açısıyla anlatılıyor. Kitapta bahsi geçen dünya oldukça çarpıcı. Artık sadece 3 ülke vardır ve karakterimizin yaşadığı ülke Okyanusya'dır. Ülke, Parti egemenliği altındadır ve Büyük Birader isimli şahsımız partinin başındadır. (Tabii Büyük Birader diye birisi gerçekten varsa...)

Parti'nin egemenliğindeki Okyanusya'da iç parti üyeleri, dış parti üyeleri ve proleter'ler yaşamaktadır ki karakterimiz Winston dış parti üyelerinden olup Gerçek Bakanlığı'nda çalışmaktadır. 

Kitap boyunca Winton'ın  iç dünyasını, düşüncelerini -ki düşüncenin suç olduğu bir toplumda yaşıyor- gerçeği bulma çabalarına ortak oluyoruz. 

Kitap boyunca beni dehşete düşüren birçok şey oldu. Ki kitabı dehşet içerisinde okuduğumu söylemeliyim. 

Beni dehşete düşürenlerden birisi düşüncesuçu'ydu. Parti'nin aleyhine düşündüğünüz, hatta Parti'nin düşünmenizi istediği şeyden başka düşündüğünüz her şey suç. (Kabul çok garip bir cümle oldu. :D) Öyle ki adamlar Yenisöylem'i -yeni bir dil- oluşturarak kelime dağarcığını olabildiğince minimuma düşürüp, sizin düşünmenizi engellemeye çalışıyorlar. Gerçekten dehşet verici bir şey. 

Bir diğer en can alıcı nokta ise geçmişin değiştirilmesi. Evet yanlış okumadınız, adamlar geçmişi değiştiriyorlar. Nasıl mı? Mesela bir hafta öncesinde istatistiksel tahminlerde bulunuluyor. O tahminler tutmadı mı? Haberlerde, gazetelerde yayınlanan o makale şuan ki istatistiklere uygun olarak değiştiriliyor ve o şekilde aynı tarihli gazeteye tekrar basılıyor. Ve bütün eski orijinal baskılar yok ediliyor. Böylece Parti'nin tahminleri her zaman doğru oluyor ve insanlar bu durumu hiçbir şekilde yadırgamıyor. 

Hatta öyle ki 5 dakika öncesine kadar Avrasya'yla savaşta olduğu bilinirken 5 dakika sonra en başından beri Doğuasya'yla savaştıkları söyleniyor ve kimse "yahu biz Avrasya'yla savaşıyorduk n'oldu?" demiyor aksine hemen kabulleniyor. 

Yani diyeceğim o ki kurgu, oluşturulan dünya gerçekten dehşet verici. Ben daha öncesinde Orwell'ın hiçbir kitabını okumamıştım ve ilk olarak herkes Hayvan Çiftliği'ni öneriyordu. Ancak Orwell'ın kalemiyle tanışmak bu kitaba nasipmiş ki bu konuda hiç sıkıntı çekmedim. 

Kurgunun, olayların, anlatımın akıcılığı oldukça iyiydi. Orwell'ın diğer kitaplarını da mutlaka alıp okuyacağım. ^^ 

Aslında kapağına da değinmek istiyorum. Çünkü bu zamana kadar birçok kapak uygulanmış, tasarlanmış. Ama içlerinden en çok Can yayınlarının bu son kapağını beğendim. Gerçekten çok güzel. Gerçi Orwell'ın diğer kitaplarına da çok güzel tasarımlar uygulamışlar. Değinmeden geçmek istemedim. 

Ben kitabı çok beğendim. Daha sonra tekrar okuyacaklarım arasında yerini aldı. Uzun bir yorum oldu, umarım sıkılmadan okuyabilmişsinizdir. ^^

Siz 1984'ü okudunuz mu? Lütfen düşüncelerinizi benimle paylaşın...

Etkinliğe katılan diğer bloglar:
Puanım
Sevgiyle Kalın...
Sevgiyle Kalın...

Yorumlar

  1. Bende dün gece elime aldım bu kitabı fakat fazla okuyamadım çok uykum vardı. Ama anlatım çok güzeldi inşallah bende bitireceğim. Teşekkür ederim kitap yorumunuz için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bitirdiğinizde kitapla ilgili düşüncelerinizi bekliyorum o halde. ^^ iyi okumalar dilerim. ^^

      Sil
  2. Çok sevmiştim bu kitabı. Ve içindeki içindeki pek çok şey, gerçek hayatta da var ne yazık ki. Benim de tekrar okuyacağım kitaplardan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle tekrar tekrar okunabilecek bir kitap. ^^ Ben kitaba öyle bir dalmışım ki günümüzle pek kıyaslayamadım :) Yorum için teşekkürler ^,^

      Sil
  3. Etkinlik çok hoşuma gitti. Ben de katıldım sonunda :))

    YanıtlaSil
  4. Yaaa süresinin uzatıldığını bilmiyordum ve benim yorumum etkinlik kapsama alanı dışında kaldı şimdi -_- Ama yaaa :/ Neyse artık önemli olan okumuş olmam diyip kendimi teselli edeyim :D Söylediklerinin hepsine katılıyorum ya çok ürkünç bir kurguya sahipti kitap. Toplum da insanı bir hayrete düşürüyordu. Aman Allah korusun diyelim ya ben çok etkilendim kitaptan.. :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında pekte etkinlik dışı kalmış sayılmaz. Ben son dakikada yayınladım hatta ^^ Sen 7'sinde yayınlamışsın. Aslında etkinlik için bir mail veya sohbet grubu oluşturulsa fena olmaz. Bende son gün öğrendim ertelendiğini. ^^

      Sil
  5. 1984 okuyamadığım kitaplar arasın da. Hayvan Çiftliğini çok sevmiştim. En kısa zaman da okumalıyım. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalısın. ^^ Bende en kısa zamanda Hayvan Çiftliği'ni okumayı planıyorum. ^^

      Sil
  6. Ben yazarın Hayvan Çiftliği'ni okumuş ve çok sevmiştim. Bence onu da okumalısın, seversin diye düşünüyorum.

    1984'ü ben de nasıl anlatacağımı bilemedim ama sen çok güzel anlatmışsın. Kalemine sağlık :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okunacaklar listeme yazdım bile. ^^ Çok teşekkürler, sevgiyle kal. ^^

      Sil
  7. Yorumunuzu okurken dahi hop oturup hop kalktım :)) Çok merak ettim bunu, kesinlikle okumalıyım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle okumalısın. ^^ Bende bir müddet sonra tekrar okumayı planlıyorum.. Yorumun için teşekkürler ^^ Sevgiyle kal. 😊

      Sil
  8. Ben de ilk hayvan çiftliğini okumuştum ama biraz yaşım küçüktü ve iyi yorumlayamamıştım.Ama yine de aklıma kazınmış.George Orwell'ın1984 isimli bir kitabı olduğunu bilmiyordum mutlaka okuyacağım :) Teşekkürler yazı için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayvan Çiftliği'ni de ben henüz okumadım... Zamanı geldiğinde okuyacağım inşallah.. 1984 harika bir kitap. Dehşet derece de bir gelecek seneryosu. Mutlaka okunmalı. 😊 Yorumun için teşekkürler, sevgiyle kal... 😊

      Sil
  9. 1984 te Büyük Birader despotik bir şekilde insanları gözetliyordu. Günümüzde kullandığımız teknolojik aletlerle, sosyal medyada özellikle mahrem alanların paylaşımıyla gönüllü olarak kendimizi izlettiriyoruz. Yazarın Hayvan Çiftliği'ni bende tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle... Hayvan Çiftliğini bende okumayı çok istiyorum. Yaz okuma şenliği kapsamında okuyacağım inşallah. Yorum için teşekkürler.. :)

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Dizi Yorumu: Angel Eyes (2014)

Kitap Yorumu: Bana Her Şey Seni Hatırlatır - Beth Harbison