Kitap Yorumu: Gölgelerin Yolu - Brent Weeks (Gece Meleği Üçlemesi #1)

Gölgelerin Yolu – Brent Weeks


Orjinal Adı: The Way of Shadows
Bağlı Olduğu Seri: Gece Meleği Üçlemesi #1
Çevirmen: Uğur Mehter
Yayınevi: Artemis Yayınları
Tür: Fantastik, Macera
Sayfa: 589

Arka Kapak

Durzo Blint için suikast bir sanattı.
Ve o şehrin en usta sanatçısıydı.
Azoth için hayatta kalmak çok zordu. Tehlike peşini asla bırakmıyordu. Kendini bildi bileli kenar mahallelerde yaşadı ve insanları hemen tanımayı risk almayı öğrendi.
Durzo Blint'in yardımcısı olmak belki de aldığı en büyük riskti.
Azoth kendini kabul ettirebilmek için eski hayatını geride bırakıp yeni bir kimlik ve isimle hayatına devam etmeliydi. Kylar Stern olarak tehlikeli kurallar ve tuhaf büyülerle dolu yeni hayatında ölüme yakın durmaya alışmalıydı.

"Kitabın başından sonuna dek büyülenerek okudum. Unutulmaz karakterler aklınızı başınızdan alacak bir kurgu bitmek bilmeyen bir aksiyon ve alkışı hak eden sürükleyici bir anlatım. "
Terry Books New York Times çoksatan yazar


Alıntılar

“Suikast bir sanattır lordum. Ve ben de şehrin en yetenekli sanatçısıyım.”
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
“Hem Kylar hem Azoth hem genç lord... Ve bir de katilim. Bana güven ki sana ihanet edebileyim.”
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
“Karanlığa battıkça battım, onu sevdikçe utancım daha da büyüdü. Kim ışığa aşıkken karanlıkta yaşayabilir ki?”
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Hayatı boyunca düşlediği şeye kavuşmuştu. Oysa öte yandan hayatı boyunca kendini bu kadar perişan hissetmemişti.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
"Seninle dövüşmeyeceğim efendim."
"Dövüşeceksin. Öleceksin. Ve seni özleyeceğim."
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
"Bense onların yenilmez olduğunu sanıyordum."
"Gece Melekleri ölümsüzdür. Aynı şey değil."
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
Tanrı, gözyaşını kahkahaya, üzüntüyü sevince çevirirdi. Bir suikastçıysa şeytani adaletin tüccar prensi sayılırdı.
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
"Kazanamayacaksan dövüşme."
"Bazen dövüşmen gerekir."
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
"...Seni tanımak istiyorum. Seni hak etmek istiyorum. Aynaya bakıp gördüğüm adamdan hoşnut kalmak istiyorum. Başımıza neler geleceğini bilmiyorum ama her ne gelirse gelsin, onu seninle karşılamayı istiyorum..."


   Merhaba arkadaşlar, nasılsınız? Ben iyiyim, farkındayım arayı bayağı bir açtım. Genel olarak bir rutinin içindeyim ki aslında birbirinin aynı olan günleri hiç sevmem. Bir yanım okulların kapanmasını deli gibi isterken bir yanım istemiyor. İstemiyorum çünkü okulu, bir şeyler öğrenmeyi uğraşmayı falan severim ama kırtasiyede çalışmamdan dolayı bir an önce kapansın istiyorum. Okul saatleri yüzünden sabahın köründe kalkmam gerekiyor ve bundan nefret ediyorum. Bir de kitap okuyamama durumu var tabii. Sizde ne var ne yok anlatın biraz. :)

   Uzun zamandır yazmak istediğim bu kitabın yorumunu bir türlü yazmaya fırsatım olmadı. Konuşan Kitaplar Blog Tur’undan kazanmıştım bu kitabı. 2013’ün sonlarında okuduğumu sanıyorum. Uzun zaman oldu gerçekten. Şimdide beni benden alan, yazarına hayranlık duyduğum ve devamının çevrilmesini can-ı gönülden isteğim bu kitabın yorumunu  yazacağım.

   Öncelikle söylemeliyim ki kapağını hiç mi hiç beğenmedim. Daha farklı olabilirdi veya orijinal kapaktaki gibi bir görsel kullanılabilirdi. Ki orijinal kapağını daha çok beğendim.

   Eveet gelelim içeriğine. Kitabı ilk okumaya başladığımda bir anlama kıtlığı yaşadım resmen. Olay, karakterler ve en önemlisi yer tamamen kurgu. Ve kitabın içeriğinde birçok farklı karakterler ve özellikler konu alınıyor. İlk başlarda yer ve zaman kavramı oldukça yordu beni.

  Ayrıca oldukça farklı isimler de insanın kafasını karıştırıyor. Ki çoğu kitapta olduğu gibi karakterler, yer zaman olguları kitabın başında tanıtılmayıp, okudukça anlaşılıyor. Başlardaki algı sorunum olaya gömülüp gittiğimde ortadan kalktı. Ama yine de karşımıza çıkan karakterlerle insan şaşırmadan edemiyor. Kitabı okuduğum süre boyunca bambaşka bir dünyadaydım. Kurgu ve karakterler öyle ustaca işlenmişti ki yaptıkları işe bile göz yumar hale geliyor insan.

   Konuya gelirsek, kitap Azoth’un yaşam mücadelesini gözler önüne serercesine Localarında toplanan haracı verebilmek için tavernanın (yanlış hatırlamıyorsam taverna olmalı) altındaki küçük aralıkta düşen paraları toplayabilmek adına orada bulunmasıyla başlıyor. Tabi suikastçımız Durzo ile de ilk burada karşılaşıyor hem de oldukça dehşet verici bir olaya şahit olarak. Daha sonraları artık daha fazla korkuyla yaşamak istememesi üzerine Durzo’nun yanında çırak olmasıyla devam ediyor kitap. Tabi bu öyle kolay bir şey de değildir. Acımasız eğitimler, zehirler ve büyülerle birlikte oldukça farklı bir dünyaya adım atıyor Azoth. Ve günlerce süren eğitimin sonunda farklı bir kimlik kazanıyor Azoth. O artık Kylar’dır. Kitapta Azoth ve Durzo haricide de oldukça etkileyici karakterler ve karmaşık olaylar vardı.

   Bu kitabın beni bu kadar etkilemesinin bir başka nedeni de yazarın teşekkür kısmında okuyuculara teşekkür etmesi. Neden bilmiyorum ama gerçekten inanılmaz bir his oluşturdu bende. Ve serinin diğer kitaplarının da Türkçeye çevrilmesini çok istiyorum. Ama maalesef henüz başka bir kitabı çevrilmedi. Özellikle tamamlamayı ve okumayı çok istediğim bir seri. Yazarın bir başka serisi daha var. Umarım en kısa zamanda diğer kitaplar da çevrilir. Buradan Artemis yayınlarına duyurulur. CNR fuarında sormuştum ama doğru düzgün bir yanıt alamamıştım. Gerçekten çok iyi bir kurgu anlatım tarzı müthiş, gerçekten yazık oldu kitaba devamı gelmeli.  Kitabın baskısını bulabilirseniz okuyun derim gerçekten harika. Uzun bir yazı oldu okuduğunuz için teşekkürler. :) 

Puanım


Sevgiyle Kalın…

Yorumlar

  1. Okuduğumda çok sevmiştim, karakterler, anlatım, olaylar :D Mükemmel bir kitaptı, keşke ikincisi çıksa böyle bir seri araya verilmemeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle benim favori kitabımdır henüz onun yerini alabilecek bir kitap okumadım :) İnşallah devamı gelir :)

      Sil
    2. İnşaallah :) Artemis'e mail attım ama tek kişiyle olmaz bu daha çok destek lazım :D

      Sil

Yorum Gönder

Popüler Yayınlar

Kitap Yorumu: 1984 - George Orwell | Bloggerlar Okuyor - Nisan 2016

Dizi Yorumu: Angel Eyes (2014)

Kitap Yorumu: Bana Her Şey Seni Hatırlatır - Beth Harbison